experitur

om vardagsäventyr och andra upplevelser

Bouldering

I mitt förra inlägg nämnde jag att jag deltar i en boulderingkurs, och igår var jag alltså till Bennäs och klättrade igen. De har ett par konstgjorda block som man klättrar på där istället för riktiga stenar (eng. boulder).

Så här gör man...

Bouldering är en form av klättring på låg höjd och utan rep. Den utrustning som används är klätterskor och en crash pad, vilket är en slags madrass som man lägger på marken under sig när man klättrar. Förutom en crash pad är det bra att ha med en kompis som står bakom och som kan hjälpa till att dämpa fallet om man skulle falla ner. På bilden nedan ser man en person som står med händerna bakom den som klättrar.

IMG_1388

Tanken med bouldering är att man ska lösa problem, och klätterleder inom bouldering kallas just för problem. Problemet behöver inte betyda att man ska ta sig upp på toppen av en sten eller klippa, utan det kan lika gärna vara att klättra runt en stor sten. Många gånger startar man sittande och börjar alltså klättra från marknivå.

Det finns precis som inom allt annat en hel del teknik och annat som man kan lära sig, men det ska jag inte gå in på här då jag själv är en nybörjare. Om man vill lära sig mer kan man kolla på bland annat SLOUPPI som är en finsk sida (men mycket är på engelska) om bouldering och klättring. Skulle man vara intresserad av att bygga en egen vägg kan man istället kolla på moonclimbing som är en engelsk sida. Om man vill hitta så kallade förare, vilket är beskrivningar på leder, kan man ta en titt på 27crags och få fram kartor och bilder på stenar som andra har klättrat på tidigare. Det finns även olika graderingssystem för bouldering, dels ett europeiskt och dels ett amerikanskt. I Finland används det europeiska och skalan går från 4 upp till 9a (4, 4+, 5, 5+, 6a, 6a+, 6b, 6b+, 6c osv). Fråga mig inte varför man har graderat det på detta sätt, men 4 är i alla fall lättast och 9a är världens svåraste leder. Den amerikanska skalan går istället från V0 till V16.

Bouldering

Jag har tidigare klättrat lite på inomhusväggar och några gånger utomhus, men i år är första gången som jag på riktigt har provat på bouldering, och jag kan inte säga annat än att det är jätteroligt. Jag vill tacka Caj Fors-Klingenberg som höll i kursen och delade med sig av tips och erfarenheter.

Nästa gång jag ser en stor sten ska jag försöka hitta olika problem att lösa. Och jag föreslår att du gör detsamma, men kom ihåg att först fundera på hur du tar dig ner från stenen.

Annonser

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s