experitur

om vardagsäventyr och andra upplevelser

Vinterhajk

Vinterhajk FKF2013Foto: Mikael Ahlskog

I slutet av förra veckan var det dags för en vinterhajk med elever från FKF i Vasa. Vanligtvis är det min svärfar som håller i deras hajker, men p.g.a. sjukdom fick jag och min svåger Micki hoppa in i hans ställe. Vilket vi inte hade något emot. Man tackar ju inte nej till att ge  sig ut i skogen ett par dygn.

På torsdagen var det dags för det första gänget att följa med ut i vildmarken. Deras buss kom strax efter kl.12:00 och vi började då gå mot lägerplatsen. Solen sken och temperaturen var omkring -7ºC, så hajken fick en bra början i alla fall. Väl framme satte vi igång med att få bort snön från de platser där vi skulle lägga upp tält och vindskydd. Även eldplatsen och vägen till ”dasset” skulle skottas fram. När snön väl var borta restes militärtältet och ett vindskydd byggdes upp. Resten av eftermiddagen användes för att hugga ved och ordna med maten.

Framåt kvällen när veden var huggen var det dags att grilla korv, chokladbananer och marshmallows. Kvällen bjöd även på ett vackert månsken och en stjärnklar himmel. Efter några timmar vid lägerelden började de flesta vara trötta och ungdomarna påbörjade nattens eldvaktande. Tack vare kaminen höll de sig varma inne i tältet, men på utsidan hade temperaturen gått ner till -17ºC. Och det märktes när man kröp ner i sovsäcken ute i vindskyddet. Trots vintersäck kände man av kylan. Det var framförallt nästippen som tittade fram och kändes sig aningen köldbiten, men tidvis kände jag även av kylan i tårna. Micki hade också känt av kylan, så han hade tagit på sig ytterligare en sovsäck när han hade varit uppe under natten. Jag hade också en extra sovsäck med i ryggsäcken, men den kom jag dessvärre inte att tänka på under natten.

Efter fredagsmorgonens frukost var det dags att riva tält och vindskydd och återställa ordningen på lägerplatsen. Och innan vi gick mot bussen fick de genomföra det stora vinterhajksprovet, som de alla klarade av utan problem.SAMSUNG

Foto: Mikael Nilsson

Bussen kom med ett nytt gäng som i princip hade samma program som den första gruppen, bortsett från att de inte behövde skotta bort all snö från lägerplatsen förstås. Men de fick också sätta upp tält och vindskydd för att sedan ge sig på vedhögen. Temperaturen steg under fredagen och när det var dags att lägga sig visade termometern endast -4,2ºC, vilket var en enorm skillnad från den tidigare natten. Så den andra natten var en mycket behagligare upplevelse och jag måste säga att jag sov förhållandevis bra den natten.

På lördagsmorgonen var det återigen frukost och dags att riva lägret. Och självklart fick även den här gruppen göra vinterhajksprovet innan de begav sig mot bussen.

Det var roligt att vara på hajk och att träffa de här ungdomarna. Och tack Micki för ett gott samarbete!

Annonser

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s